Luonnossa kulke­valle

Heinä­ve­dellä on tarjolla merkit­tyjä luonto­pol­kuja ja reittejä kaiken­kun­toi­sille. Voit patikoida, pyöräillä, hiihdellä tai mootto­ri­kelk­kailla vaihte­le­vissa maastoissa. Omatoi­mi­liik­ku­jille sorapin­taiset metsä­tiet ja merkityt reitit ovat helppo­kul­kuisia,  haasteita kaipaa­ville löytyy mäkisiä polkuja ja pyörä­reit­tejä vaati­vaankin makuun.

Luosta­ri­vaellus Valamo — Lintula 18 km

Luonnon­mu­kai­sessa vaihte­le­vassa maastossa kulkeva polku­mainen reitti. Reitti on täydel­linen katsaus itä-suoma­laista maisemaa. Reitti kulkee osin teitä myöten ja läpikäyden eri metsä­tyyp­pien kirjon. Maasto on osin haasteel­lista, ja sisältää pitkos­puu­osuuksia ja kosteik­koja. Reitti on merkitty maastoon sinisin viitoin tai maalaus­mer­kein.

Nuotio­paikka sijaitsee Monik­ko­lah­dessa 3,3 km päässä Valamosta. Reitin puolessa välissä on Varis­tai­pa­leen kota, johon mahtuu noin 40 henkeä (8 henkeä yöpymään). Kotava­raukset Aarne Hiltunen puh. 0400 373 926.

Lintu­lasta 2,5 km päässä kämppä Riski, jota voi varata numerosta 0400 174 617.

Valamon luostari

Reitti vie luostarin hautaus­maalta tunnel­mal­li­seen rukousmetsään.Perillä kulkijaa odottaa pieni hiljen­ty­mään kutsuva erakko­maja rukous­kir­joi­neen ja ikonei­neen. Polun profiili on huomat­ta­vasti matka­miehen ristin reittiä vaati­vampi. 

Luostarin suosi­tuin kävely­reitti johdattaa kulkijan matka­miehen ristiksi kutsu­tulle kumar­rus­ris­tille, jonka veljestö pystytti Juojärven rantaan 1980-luvun lopussa. Reitti mutkit­telee vaihte­le­vissa maise­missa osin järven rantaa myötäillen. Matkan varrelta löytyy myös laavu, jolle voi pysähtyä vaikka syömään eväitä tai grillaa­maan.

Lintulan rukous­polku 1 km

Luostarin pihapii­ristä lähtevä metsä­polku kulkee pyhit­tä­jä­mart­tyyri Paras­kevan tsasou­nalle Koski­järven rantaan ja sieltä vaihte­le­vien ranta- ja metsä­mai­se­mien kautta luostarin hautaus­maalle.

Pyylin polku 3,8 km, Pyylin­saari

Lähtö­paikka Huuto­nie­men­tiellä, jonne käänny­tään Pyylin­tieltä.

Paikalla pieni opaste­taulu karttoi­neen. Lähtö­paik­kaan kirkon­ky­lältä on matkaa 25 km etelään. Reitti merkitty sinisellä maalilla puihin ja puuke­pein maastoon. Reitin varrella on autio­tupa (4 henk.), sauna ja laavu.

Vihtarin luonto­polku 2,5 km

Lähtö­paikka Vihtarin kyläkar­tano, Savon­ran­nantie 2B, 79940 VIHTARI

Reitin varrella 6 opastus­taulua, jotka esitte­levät  alueen luontoa. Vihtarin luonto­polku Mattilan luonnon­suo­je­lua­lu­eella on tehty yhteis­työssä Vihtarin kyläyh­dis­tyksen, Pirteä Pässi Oy:n ja Suomen luonnon­suo­je­lu­liiton paikal­li­syh­dis­tyksen Heinä­veden Luonno­nys­tä­vien kanssa. Kiiskin­lammen rannalla lintu­torni. Polku Savon­ran­nan­tieltä 700 m.

Opastetut retket: Pirteä Pässi Oy

Karvion polut

1,7km Karvion Polku alkaa Karvion koululta, Veneval­ka­mantie 2, 79810 KARVIONKANAVA
Rannassa on laavu, nuotio­paikka, uimaranta, pukukoppi ja käymälä

Karvion leirin­tä­alueen (Takun­lah­dentie 2) yhtey­dessä on toinen, 2,3 km Virran­niemen luonnon­ti­lainen luonto­polku ranta­mai­se­massa. Leirin­tä­alu­eella on monipuo­liset palvelut, kuten  minigolf, leikki­paikka, ravin­tola ja majoi­tus­mök­kejä sekä viihtyisä caravan- ja telttai­lualue huolto­ti­loi­neen. 

Vieras­ve­ne­sa­ta­masta voit myös lähteä kanava­ris­tei­lylle m/s Sergei ‑laivalla.

Pyöräi­li­jälle

Heinä­ve­deltä Outokummun kautta Kolille, Liperin kautta Joensuuhun, Savon­rannan kautta Kiteelle  tai Enonkosken kautta Savon­lin­naan voi pyöräillä vaihte­le­vassa ja osin haasta­vas­sakin maastossa. Matkan varrella on mukavia leväh­dys­paik­koja ja sähkö­pyö­räl­lekin tarvit­tavia lataus­pis­teitä tarjolla sopivin välein.

Voit tutustua luonnossa liikkuen lukui­siin muinaisten asuin­si­jojen ihmei­siin eri puolilla Heinä­vettä. Heinä­ve­derm muinais­seura ry järjestää useisiin kohtei­siin myös opastet­tuja retkiä pienille ryhmille. Tutustu ohessa Satun­naisen retkui­lijan blogiin, jossa kattavat kuvaukset monista kohteista.

Maasto­liik­ku­jalle sopivia reittejä

Kolove­dellä on yksi luonto­polku ja kaksi retkei­ly­polkua, joilla pääsee pereh­ty­mään alueen metsä­luon­toon.

Retki­reitit Kolove­dellä ovat kuljet­ta­vissa sulan maan aikaan, sillä talvi­kun­nos­sa­pitoa ei niillä ole.